Tuesday, 10 July 2012

Singapore Day 1

I baru jer balik dari S'pore. Short trip tapi best & 1st time in my life gi holiday x ada shopping sakan... & 1st time in my mom life, gi holiday x ada shopping. Selalunya kalau gi holiday kita org pergi bawa 1 beg & balik dengan 2-3 beg. Kali ni pergi 1 beg & balik pun 1 beg haha..Bukannya apa, masa terlalu singkat & hanya sempat menyambar mana yang ada saja.

Last friday kta org bertolak ke S'pore (direct flight from Kch) flight nya laju juga... Estimate sampai pukul 5.00pm tapi sampai sana awal dalam pukul 4.30pm. Memang laju lah pilot tu. Sampai kat Changi airport, kita org terus gi ke Visitors Information Counter nak beli tiket kat bawah nie.

 S'pore Tourist Pass (boleh beli 1 Day, 2 Days atau 3 Days pass) Kita org beli 2 Days pass jer


Masa sampai kat Changi Airport, hari dah pun ptg, so tak guna juga beli 3 days pass, kita org beli standard ticket untuk one way trip.


Berpandukan map nie kita org cari Hotel yang telah di booking di booking.com

Dah beli semua tiket, kita org pun naik MRT nak menuju ke Tanah Merah, org ramai ler juga time tue, maklumlah time balik keja. Train dah stop kat Tanah Merah semua org keluar teeeet...teeeet...teeeet... pintu MRT dah nak tutup, pintu tertutup....satu beg tidak dapat diselamatkan. Terpaksalah melepaskan beg tersebut daripada kena himpit oleh pintu MRT, lebih baik lepaskan sahaja. Haduh....masalah....

Kami cepat2 gi kat security counter buat laporan, dah buat laporan.. dia org suruh tunggu dalam 2 jam boleh dapat beg balik. Dah ler dalam beg tue ada semua boarding pass untuk balik & tiket USS. Huhu memang malang nya nasib. Pas tue kita org berpecah, 2 org tunggu berita beg kat situ & 4 org lagi check in kat hotel. I checked in with Mom & 2 others. Dah sampai kat Station Aljunied, kita org jln kaki nak menuju ke hotel...Mula2 cari tak jumpa, dah malam barulah jumpa. Dah ler org kat S'pore kebanyakannya tak friendly langsung. Ku rasa nak mengamuk... tapi sabar jerlah...

Jalan punya jalan... akhirmnya jumpa juga dengan hotel yang dicari...

Day 1 tidak berakhir di sini... nanti sambung lagi lepas checked in kita org gi ke Bugis Street....

2 comments:

  1. wahhhh best ehhh...mesti ada oleh keychain tok ehem2....

    ReplyDelete
  2. Ok. Tunggu ah... klk ada org nganta dgn ktk ;-)

    ReplyDelete